ΥΛΙΚΑ

για τα ραβιόλια

1  1 / 2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 μεγάλα αυγά

1 / 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλίες της σούπας νερό

για τη γέμιση

2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουτί κατεψυγμένες καρδιές αγκινάρας

1 / 2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί parmigiano-reggiano

1 / 3 φλιτζανιού φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 μεγάλο κρόκο αυγού

1 / 2 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ​​χυμό λεμονιού

1 / 4 κουταλάκι αλάτι

1 / 4 κουταλάκι μαύρο πιπέρι

3 / 4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

1 μεγάλο ασπράδι αυγού, ελαφρώς χτυπημένο με 2 κουταλάκια του γλυκού νερό

για τη σάλτσα

1 κουταλιά ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια

3 μέτρια ντοματάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους (3 / 4 φλιτζανιού)

1 / 4 φλιτζάνι νερό

1 / 3 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

1 / 2 φλιτζάνι τριμμένο ψιλοκομμένο τυρί parmigiano-reggiano

1 / 4 κουταλάκι αλάτι

1 / 4 κουταλάκι μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατέψτε αλεύρι, τα αυγά, το αλάτι και το νερό σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Αν η ζύμη είναι ξηρή προσθέστε λίγο νερό. Θέλουμε το τελικό μείγμα να μην κολλάει.

Βάζετε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια τη μπάλα, την καλύπτουμε με ένα μεγάλο μπολ και την αφήνουμε για 1 ώρα.

Βάλτε αλεύρι σε μία επιφάνεια (ξύλινη κατά προτίμηση) και κάντε μία τρύπα στη μέση.

Προσθέστε τα αυγά, το αλάτι και το νερό στην τρύπα. Με ένα πιρούνι, χτύπησε ελαφρά τα αυγά και το νερό μέχρι να γίνουν ένα μειγματάκι.

Σταδιακά προσθέστε και λίγο αλεύρι στην τρύπα και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί κάτι σαν πάστα (βλέπε φωτογραφίες). Προσθέστε και το υπόλοιπο αλεύρι στο μείγμα και ανακατέψτε με τα χέρια. Προσθέστε νερό αν χρειάζεται καθώς δε θέλουμε το μείγμα να κολλάει.

Ζυμώστε για 8-10 λεπτά και σκεπάστε με ένα μπολ. Αφήστε γαι 1 ώρα το μείγμα να ξεκουραστεί.

Ζεστάνετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια, σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσει, περίπου για 6 λεπτά.

Προσθέστε τις αγκινάρες και σοτάρετε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν, 8 – 10 λεπτά. Βγάλτε από τη φωτιά.

Μεταφέρετε όλα το μείγμα της αγκινάρας (εκτός από 3 /4 του φλιτζανιού) στο μίξερ. Προσθέστε το τυρί,, το μαϊντανό, τον κρόκο αυγού, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, και το μοσχοκάρυδο και χτυπήστε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Κόβετε τη ζύμη ζυμαρικών σε 4 κομμάτια, απλώνετε το κάθε κομμάτι μέχρι να γίνει ένα μεγάλο ορθογώνιο.

Κόβετε τεράγωνα κομμάτια από την ισιωμένη ζύμη. Τα γεμίζετε στο κέντρο τους, τα κλείνετε και με ένα πιρούνι και λίγο νεράκι “ασφαλίζετε” την άκρη ώστε να μην ανοίξουν.

Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο, βρασμένο νερό ρίξτε τα ραβιόλια και αφήστε τα για 6 περίπου λεπτά.

Όσο βράζουν τα ραβιόλια, ρίξτε το μείγμα αγκινάρας που έχετε κρατήσει σε μία κατσαρόλα (στην οποία έχετε απλώσει το βούτυρο), σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέστε τις ντομάτες και το νερό και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες για περίπου 5 λεπτά.

Μεταφέρετε τα μισά ραβιόλια σε ένα ταψί, ρίξτε από πάνω το μισό μείγμα της αγγινάρας,  τη μισή κρέμα γάλακτος και το μισό τυρί. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα ραβιόλια από πάνω. Πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι.

Ψήστε στο φούρνο, τον οποίο έχετε προθερμάνει, για 15 περίπου λεπτά.