Πατατοπιτα με Μελιτζανες από τον.. Άκη Πετρετζίκη

Δημοσιεύθηκε @ 7/04/2013 στις 18:46 | Κατηγορία: Καλό φαγητό από

Υλικά για 6-8 άτομα

1 φύλλο σφολιάτας

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πράσο μόνο το άσπρο μέρος κομμένο σε ροδέλες

2-3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

1 μελιτζάνα κομμένη σε ροδέλες

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

μοσχοκάρυδο

φρέσκο θυμάρι

1 κύβος μυρωδικών

1 συσκευασία έτοιμου πουρέ πατάτας 125γρ. MAGGI

500γρ. νερό βραστό

Εκτέλεση

Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο, το θυμάρι και το σκόρδο για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε και κρατάμε χωριστά.

Προσθέτουμε λίγο λάδι και τηγανίζουμε και τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο μεριές. Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε και αυτές στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τον πουρέ προσθέτοντας τη σκόνη του πουρέ σε 500γρ. νερό αφού έχει βράσει και δίνοντας ακόμα περισσότερη γεύση με ένα κύβο αρωματικών πιπέρι και μοσχοκάρυδο.


Απλώνουμε τη σφολιάτα και αν χρειάζεται την ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη. Χωρίζουμε κατά μήκος σε 3 νοητά μέρη.

Στο μεσαίο κομμάτι (εκτός από 2εκ. πάνω και κάτω) θα βάλουμε πάνω τη γέμισή μας. Τα άλλα δυο με τη βοήθεια ενός μαχαιριού τα κόβουμε κάθετα σε λωρίδες περίπου 20 από κάθε μεριά. Σαν να κάνουμε κρόσσια από τη μια και από την άλλη δηλαδή. Αφαιρούμε τα τελευταία 2-3 κρόσσια από την κάθε πλευρά πάνω και κάτω.


Στο μεσαίο κομμάτι λοιπόν στρώνουμε μια στρώση από μελιτζάνες. Από πάνω τον μισό πουρέ και πάνω του τα μισά κρεμμύδια.

Συνεχίζουμε με μια στρώση ακόμα από τα υλικά μας. Διπλώνουμε το πάνω και κάτω κομμάτι της σφολιάτας πάνω στη γέμιση (θυμηθείτε ότι αφήνουμε κενό το τελευταίο πάνω και κάτω κομμάτι της ζύμης για να μην τρέξει η γέμιση).

Φέρνουμε το κάθε κρόσσι πάνω στη γέμιση και καλύπτουμε με το αντίστοιχο από την άλλη μεριά. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι που στο τέλος η πίτα μας να προσομοιάζει με μια πλεξούδα. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.



Πηγή: megatv.com

Tags: , , , ,