Τυρόψωμο από τον.. Άκη Πετρετζίκη

Δημοσιεύθηκε @ 13/05/2013 στις 14:00 | Κατηγορία: Καλό φαγητό από

Υλικά για 1 φρατζόλα

85 γρ. τυρί τριμμένο
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. μπέικιν
1 κ.γ. αλάτι
λίγο πιπέρι
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
200 γρ. τυρί τσένταρ σε κυβάκια
1 κούπα γάλα
1/2 κούπα γιαούρτι
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
ένα αυγό

Εκτέλεση

Με τα υλικά μου κάνω δύο μείγματα.

Για το πρώτο μείγμα: Ανακατεύω με ένα πιρούνι το αλεύρι με το μπέικιν, αλάτι πιπέρι, θυμάρι και ρίγανη και ρίχνω μέσα τα κυβάκια του τσένταρ και τα νακατεύω να αλευρωθούν καλά.

Για το δεύτερο μείγμα: Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα 85 γρ. επιπλέον τσένταρ της συνταγής και ρίχνω αυτό το μείγμα των υγρών στο άλλο μείγμα με τα στερεά. Ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι.

Ρίχνω το μισό από το τριμμένο τυρί στον πάτο λαδωμένης φόρμας, μετά ρίχνω από πάνω τη ζύμη, ισιώνω με ένα κουτάλι και ρίχνω το υπόποιπο τριμμένο τυρί από πάνω.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε. Καλό είναι με ένα μαχαίρι πριν το βγάλουμε να δοκιμάσουμε αν έχει ψηθεί το ψωμί μας, μπήγοντας το μαχαίρι και περιμένουμε να βγει στεγνό. Προσοχή όμως: αν το μαχαίρι μπει σε καμιά λακούβα με το λιωμένο πια τσένταερ, θα βγει υγρό το μαχαίρι αλλά όχι γιατί δεν είναι ψημένο το ψωμί.

Επίσης, είναι σημαντικό να ανακατέψουμε και να ξεχωρίσουμε τα κομματάκια του τυριού στο μείγμα με το αλεύρι. Έτσι θα διασκορπιστούν παντού, το ψωμί μας θα γίνει υπερτυρένιο και πεντανόστιμο.


Tags: , ,