Πεντανόστιμα Κουλούρια Θεσσαλονίκης από τον Άκη Πετρετζίκη!

Δημοσιεύθηκε @ 24/01/2015 στις 20:00 | Κατηγορία: Καλό φαγητό από

Φτιάξτε νόστιμα κουλούρια Θεσσαλονίκης όπως έκανε και η Δέσποινα Βανδή για τα παιδάκια της το περασμένο Σάββατο.

koulouria

Υλικά

50 λεπτά, 10 μερίδες

 150 γρ. αλεύρι σκληρό

350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

7 ½ γρ. αλάτι

35 γρ. ζάχαρη

275-300  γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου

2 φακελάκια ξερή μαγιά

Για την επικάλυψη

σουσάμι

2 κ.σ. ζάχαρη

500 γρ.  χλιαρό νερό

Οδηγίες για να τα φτιάξετε βήμα-βήμα..

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

2. Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το νερό με τη μαγία και ανακατεύετε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνετε για 5-6 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.

3. Προσθέτετε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι σκληρό, το αλεύρι γ.ο.χ., τη ζάχαρη και το αλάτι) και τα χτυπάτε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή  για 7-8 λεπτά ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμά της. Η ζύμη θα ξεκινάει να ξεκολλάει απο τον πάτο.

4. Λαδώνετε τα τοιχώματα ενός μπολ και μεταφέρετε την ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντάς το με μια μεμβράνη για 30’- 1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

5. Γεμίζετε ένα μπολ με το νερό (500γρ.) και τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και ένα άλλο μπολ με το σουσάμι.

6. Λαδώνετε τον πάγκο εργασίας μας, βάζετε την ζύμη και κόβετε σε κομμάτια βάρους 80 γρ (10 τεμ) .

7. Σχηματίζετε με τα κομμάτια ζύμης μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το πλάθετε με τα χέρια μας σαν λουκάνικο και ενώνετε τις 2 άκρες για να σχηματίσετε το κουλούρι μας. Προσέχετε όλα τα κουλούρια να έχουνε την ίδια διάμετρο.

8. Βουτάτε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο  μπολ με το σουσάμι.

9. Τοποθετείτε σε ταψιά (35Χ40) που έχετε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνετε για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

10. Για το σερβίρισμα προτείνω να τα αλείψετε με λιωμένο βούτυρο όσο είναι ακόμα ζεστά και να τα συνοδεύσετε με blue cheese ή φέτα και σταφύλι πίκλα!!!

akispetretzikis.gr

Tags: , , , , , , ,