Απίστευτα Ντόνατς από τον Άκη Πετρετζίκη!

Δημοσιεύθηκε @ 28/01/2015 στις 19:00 | Κατηγορία: Καλό φαγητό από

Είμαστε σε φάση λιποθυμίας κάθε φορά που μπαίνουμε στη διαδικασία να δοκιμάσουμε μία συνταγή του Άκη Πετρετζίκη. Αυτό ακριβώς πάθαμε και με τα Ντόνατς του. Με το που τα φτιάξαμε και τα δοκιμάσαμε μας έφυγε και ένα δάκρυ. Τόσο νόστιμα είναι!

1

Για να τα φτιάξετε θα χρειαστείτε..

180 ml χλιαρό γάλα

2 ½ κ.γ. ξερή μαγιά

50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

2 κρόκους αυγών (μέτρια αυγά-50ρια)

1 κ.γ. σιρόπι βανίλιας ή 1-2 βανιλίνες

2 κ.σ. (30 γρ.) βούτυρο λιωμένο

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¼ κ.γ. χοντρό αλάτι

ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Για σοκολατένιο γλάσο 

1 κ.σ. κακάο

2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. γάλα

Για λευκό γλάσο

2 κ.σ. άχνη ζάχαρη

1 κ.σ. γάλα

Για τη γέμιση με μαρμελάδα

½ με 2/3 της κούπας μαρμελάδα της αρεσκείας σας

άχνη ζάχαρη

Δείτε βήμα-βήμα τη διαδικασία για να τα φτιάξετε..

1. Για να φτιάξετε τη ζύμη σας, στον πάτο ενός μεγάλου μπολ βάζετε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνετε για 5-10 λεπτά. Θα πρέπει να αρχίσει να αφρίζει.

2. Στο μπολ με τη μαγιά, χτυπάτε τους κρόκους, το λιωμένο βούτυρο και το σιρόπι βανίλιας και ανακατεύετε.

3. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού και το μισό αλεύρι και ανακατεύετε με ένα κουτάλι να αναμειχθούν. Δεν βάζετε το αλέυρι όλο μαζί για να διαλυθεί καλά μέσα στο μείγμα σας.

4. Προσθέτετε το άλλο μισό αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύετε όσο καλύτερα γίνεται με το κουτάλι.

5. Βάζετε αλεύρι πάνω στον πάγκο εργασίας σας και στα χέρια σας και σχηματίζετε μία ζύμη ελαστική και λεία για περίπου 5 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να είναι κολλώδες γι’αυτό δεν βάζετε άλλα αυγά. Άμα κολλάει το μείγμα βάζετε και άλλο αλεύρι στα χέρια σας.

6. Αφαιρείτε τη ζύμη μας και λαδώνετε ελαφρά ένα άλλο μπολ. Βάζετε μέσα τη ζύμη , ρίχνετε λίγο αλευράκι από πάνω και σκεπάζετε με μία μεμβράνη και αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι σας.

7. Βάζετε αλεύρι στα χέρια σας για να μη σας κολλήσει η ζύμη. Την κάνετε σαν μια μπάλα.

8. Ρίχνετε και αλεύρι πάνω από το ζυμάρι σας και στην ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια που είχατε από πριν, ανοίγετε τη ζύμη σας μέχρι να γίνει 1 εκ παχιά .

9. Μέχρι 3 φορές αν ανοίξετε το ζυμάρι σας είναι καλά. Μη το ανοίξετεε παραπάνω γιατί δεν θα βγουν το ίδιο αφράτα τα ντόνατς.

10. Κόβετε το πρώτο ντόνατς με το μεγάλο κουπάτ το οποίο έχετε αλευρώσει σε στρογγυλούς κύκλους διαμέτρου 5 εκ. Μέσα στον κύκλο αυτό, χρησιμοποιώντας ένα μικρότερο κουπάτ κάνετε τρύπα.

11. Επαναλαμβάνετε για όλα τα ντόνατς. Μπορείτε αν θέλετε να κάνετε κάποια ντόνατς χωρίς τρύπα και να τα φτιάξετε σαν λουκουμάδες. Αν τα κάνετε χωρίς τρύπα στη μέση θα χρειαστείτε μικρότερο κουπάτ για τα ντόνατς σας για να μη μας βγουν τόσο μεγάλα.

12. Αφήνετε να ξεκουραστούν για άλλα 30 λεπτά και να αυξηθούν σε μέγεθος και σκεπάζετε ελαφρά με μία πετσέτα.

13. Ζεσταίνετε 5 εκ. λάδι στους 175 βαθμούς σε ένα βαθύ τηγάνι.

14. Βάζετε 4 ντόνατς τη φορά μέσα στο λάδι και πρώτα μαγειρεύετε από τη μία πλευρά μέχρι να πάρει καφετί χρώμα για 1-2 λεπτά. Τα γυρίζετε πλευρά και αφήνετε για άλλο ένα λεπτό.

15. Σουρώνετε τα ντόνατς σας και τα ακουμπάτε πάνω σε χαρτιά κουζίνας για να στραγγίξουν. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα.

16. Όταν τα ντόνατς έχουν κρυώσει, βάζετε τη μαρμελάδα της αρεσκείας σας σε ένα κορνέ με ένα στρογγυλό τιπ 0.5-1 εκ.

17. Μπορείτε να γεμίσετε τα ντόνατς από την κορυφή ή από τα πλάγια. Πιέζετε το τιπ από το κορνέ μέσα στο ντόνατ μέχρι να βγει μαρμελάδα από την τρύπα. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα.

18. Αν θέλετε τα ντόνατς μας να τα επικαλύψετε με γλάσο , ανακατεύετε τα υλικά για το γλάσο σε ένα μπολ και το περιχύνετε από πάνω.

akispetretzikis.gr

Tags: , , , , ,