Σούπερ παραδοσιακή τυλιχτή τυρόπιτα από τον.. Άκη Πετρετζίκη!

Δημοσιεύθηκε @ 26/01/2015 στις 19:27 | Κατηγορία: Καλό φαγητό από

Μιας και πάντα τα παραδοσιακά προϊόντα είναι πιο νόστιμα, είπαμε να σας δώσουμε τη συνταγή για σούπερ παραδοσιακή τυλιχτή τυρόπιτα. 

tyropita

Για το φύλλο θα χρειαστείτε..

300 γρ. αλεύρι

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξύδι

1 κ.γ. αλάτι

130-150 γρ. νερό

γάλα και σουσάμι για πασπάλισμα

Για τη γέμιση θα χρειαστείτε..

700 γρ. διάφορα τυριά (φέτα, γραβιέρα) τριμμένα

αρωματικά διάφορα (δενδρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη)

πιπέρι

1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

Δείτε πώς να φτιάξετε βήμα-βήμα την τυρόπιτα…

Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε όλα τα υλικά για το φύλλο και τα ζυμώνετε με το γάντζο μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να είναι εύπλαστη και μαλακή. Αφήνετε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Παράλληλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι με μέτρια φωτιά και βάζετε σε ένα μπολ τα τυριά, τα αρωματικά, το πιπέρι και ρίχνετε και το λιωμένο βούτυρο.

Ανακατεύετε καλά με μία σπάτουλα.

Αφού ξεκουραστεί η ζύμη τη χωρίζετε σε 4-5 ίσα κομμάτια.

Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 20 εκ.

Αλείφετε τις άκρες του φύλλου με βούτυρο ή με λίγο νερό και βάζετε ένα μέρος της γέμισης στο κάτω μέρος του.

Έπειτα τυλίγετε σε ρολό και σχηματίζετε ένα σαλιγκάρι (σπέιρα)  και την άκρη του σαλιγκαριού τη βάζετε από κάτω έτσι ώστε να μη ξεκολλήσει .

Το μεταφέρετε σε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί διαμέτρου 33 εκ. αφού το έχετε λαδώσει ή έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με τα άλλα ζυμάρια.

Με το πινέλο αλείφετε το γάλα πάνω από την πίτα μας και πασπαλίζετε με σουσάμι.

Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

petretzikis.gr

Tags: , , , , ,