Χυλοπίτες με χταπόδι από τον Άκη Πετρετζίκη!

Δημοσιεύθηκε @ 30/03/2016 στις 13:00 | Κατηγορία: Καλό φαγητό από

xylopitesakis

Μιας και διανύουμε περίοδο νηστείας, ο Άκης Πετρετζίκης μας λέει πώς να φτιάξουμε τις πιο τέλειες χυλοπίτες με χταπόδι. 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1 ½ kg χταπόδι (700 γρ)

  • 125 ml ελαιόλαδο

  • φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

  • μπούκοβο

  • 500 γρ. ντομάτες εποχής, κομμένες ακανόνιστα

  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο

  • 1 κόκκινη πιπεριά, χοντροκομμένη

  • 1 πράσινη πιπεριά, χοντροκομμένη

  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη

  • 1 φύλλο δάφνης

  • φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

  • 100 – 150 ml νερό

  • ξύσμα από 1 λεμόνι

  • 30 ml ούζο

  • 50 ml ξύδι βαλσαμικό

  • 1 κ.γ. ζάχαρη

  • 500 γρ. χυλοπίτες (νηστίσιμες)

  • αλάτι

  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να είναι νηστίσιμη η συνταγή μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νηστίσιμες χυλοπίτες ή κάποιο άλλο είδος ζυμαρικού!

Για το χταπόδι

  • Βάζουμε το χταπόδι μας σε ένα σουρωτήρι με μπολ από κάτω και με μία πετσέτα από πάνω στο ψυγείο για 1 ημέρα να το αποψύξουμε.

  • Βάζουμε μια κατσαρόλα και ένα τηγάνι στη φωτιά.

  • Αφαιρούμε το κεφάλι και το στόμα του χταποδιού. Κρατάμε την κουκούλα και το κόβουμε όλο σε χοντρά κομμάτια.

  • Προσθέτουμε 2 κ.σ. λάδι και ρίχνουμε το χταπόδι μέσα στο τηγάνι.

  • Ρίχνουμε το ούζο στο τηγάνι με το χταπόδι. Με το που εξατμιστεί αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.

  • Χοντροκόβουμε τα λαχανικά μας, το κρεμμύδι, τις πιπεριές.

  • Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και στη συνέχεια τα λαχανικά μας. Προσθέτουμε 1 κ.γ. ζάχαρη, φρέσκο θυμάρι, τη δάφνη και 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο και ανακατεύουμε.

  • Προσθέτουμε το μπούκοβο και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε τα λαχανικά μας και προσθέτουμε ελαιόλαδο αν χρειαστούν.

  • Προσθέτουμε το χταπόδι, τις ντομάτες που έχουμε κόψει σε ακανόνιστα κομμάτια, 2-3 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό και 100 -150 ml νερό. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Για τις χυλοπίτες

  • Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε αλάτι και βράζουμε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

  • Σουρώνουμε τις χυλοπίτες και τις σοτάρουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για να μην κολλήσουν και ανακατεύουμε.

  • Με το που πάρουν χρώμα οι χυλοπίτες μας, προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε.

  • Ρίχνουμε φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό και ξύσμα από 1 λεμόνι.

Πηγή: akispetretzikis.com

Tags: , , , , , , ,