Όπως σε πολλές περιπτώσεις στη σειρά ο πολύ καλός σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης, έδωσε το  δικό του στίγμα. Πέρα από το τέλος που θα δούμε, είχε σχεδιάσει ένα ακόμη τέλος. Υπήρξε μια σκέψη να πάει η Αλέξις μόνη της στη Σπιναλόγκα. Εκεί τριγυρνώντας στην έρημη πόλη θα ξαναζωντάνευαν όλα τα πρόσωπα της σειράς και σαν οπτασία θα περνούσαν μπροστά από τα μάτια της.

ΣΚΗΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ: ΣΟΥΡΟΥΠΟ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ

Είναι µια σκηνή που τοποθετείται στο τελευταίο επεισόδιο. Μετά το γλέντι και τις χαιρετούρες του γάµου, οι πρωταγωνιστές συναντιούνται και όλοι µαζί πηγαίνουν στην ακροθαλασσιά. Τώρα όλοι βρίσκονται από την… άλλη πλευρά και βλέπουν τον τόπο του µαρτυρίου, την Σπιναλόγκα. Μάλιστα το συγκεκριµένο γύρισµα έγινε ένα βράδυ του περασµένου Σεπτέµβρη: είχε ήδη σουρουπώσει και άρχιζε σιγά σιγά να βρέχει. Όλοι είναι µε γκριζαρισµένα µαλλιά, βλέπουν το Νησί, θυµούνται το παρελθόν και τραγουδούν το τραγούδι «Εσύ είσαι ο άνθρωπός µου». Πρόκειται για το πολύ όµορφο τραγούδι της Ανδριάνας Μπάµπαλη που ακούγεται στους τίτλους. Μέσα σε αυτή τη σκηνή και ανάµεσα στους πρωταγωνιστές βρίσκεται ο µπούµαν της σειράς να ηχογραφεί το τραγούδι, ενώ ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης, πάνω σε ένα ύψωµα σε ένα ψηλό βράχο, παρακολουθεί το γύρισµα και ακούει το τραγούδι συγκινημένος.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Η λύτρωση έρχεται µε αγάπη και συµφιλίωση

Σε αυτά τα συγκλονιστικά τελευταία πλάνα, η συµφιλίωση τόσο µε την οικογένεια όσο και µε το παρελθόν παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Επανεµφανίζεται η Φιλαρέτη Κοµνηνού (η Σοφία, η κόρη της Άννας) και συναντάει την Αλέξις (την κόρη της και εγγονή της Άννας) και έρχεται η συµφιλίωση. Οι δύο γυναίκες είναι σαν τις σελίδες που έρχονται και σµίγουν για να ολοκληρωθεί η ιστορία. Η τελευταία σκηνή δείχνει την Αλέξις µε τη Σοφία, αγκαλιασµένες και συµφιλιωµένες, να βαδίζουν εκεί στον τόπο που έµελλε να τους αλλάξει τη ζωή και να χαράξει την τύχη τους στην Σπιναλόγκα.

Το πώς θα γίνει αυτό µέσα από το σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόµου έχει πολύ µεγάλο ενδιαφέρον. Και εδώ πρέπει να δώσουµε τα εύσηµα στη σεναριογράφο, καθώς χειρίστηκε απίστευτα αυτό το τόσο ευαίσθητο, αλλά πολύ δηµοφιλή best seller της Βικτόρια Χίσλοπ.

Σύµφωνα µε το σενάριο, αφού η Αλέξις παίρνει όλες τις απαντήσεις από τη γριά πλέον Φωτεινή και µαθαίνει τα πάντα σε αυτή την ιστορία, καταλαβαίνει, ότι η µάνα της είναι το παιδί της Άννας και του ξάδερφου Μανόλη που δεν γνώρισε ποτέ της ως πατέρα. Αγκαλιά µε τη µητέρα της Σοφία που επιστρέφει στην Κρήτη…. µετά από πολλά χρόνια, χωρίς να φοβάται το παρελθόν και χωρίς καµιά ντροπή για τίποτα, αγκαλιασµένες αφήνουν τα δάκρυα να κυλήσουν ελεύθερα πλέον µετά από είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια… Κοιτάνε πίσω τους, από την πλώρη του καραβιού µέχρι τα φώτα της Κρήτης… να σβήσουν τελείως. Τα πάντα βρίσκονται στο φως τώρα… δεν υπάρχει ταπείνωση αλλά ηρωισµός. Οι πληγές είναι εκτεθειµένες στον αέρα πλέον και µπορούν ίσως… τώρα να γιατρευτούν… δεν υπάρχει προδοσία… αλλά µόνο πάθος… δεν υπάρχει λέπρα παρά µόνο ΑΓΑΠΗ!!!

Πηγή:www.athensmagazine.gr