Ημέρα σημαντικών εξελίξεων για το πανεπιστήμιο Αθηνών αναμένεται να είναι η σημερινή, καθώς η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων και η κρίση που προκάλεσε στην ομαλή λειτουργία του αρχαιότερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας εισέρχεται στην πιο κρίσιμη καμπή της.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι, μετά από 80 ημέρες κινητοποιήσεων εμφανίζουν «ρήγματα» στο μέτωπο τους. Από την περασμένη Πέμπτη, σημαντική μερίδα υπαλλήλων επιθυμούσε την άμεση διακοπή της απεργίας και την επιστροφή τους στην εργασία, κάτι που αρκετοί από αυτούς έκαναν πράξη την Παρασκευή προσερχόμενοι στην εργασία τους. Εξαιτίας αυτής της κίνησης έχει προκληθεί ένταση στο εσωτερικό του συλλόγου των υπαλλήλων και δημιούργησε σοβαρές προστριβές με την απεργιακή επιτροπή που εμμένει στη σκληρή γραμμή αντιπαράθεσης με το υπουργείο Παιδείας.

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί έκτακτη γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου, όπου θα αποφασιστεί με μυστική ψηφοφορία και όχι δια βοής, το μέλλον των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Χθες το απόγευμα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έφεραν ομάδα εκπροσώπων των διοικητικών υπαλλήλων να συναντώνται με τον υπουργό Παιδείας, καθώς στους κόλπους των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ υπάρχει μια σημαντική μερίδα που τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για τα προγράμματα της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας.

Κρίσιμη συνάντηση για την Παιδεία

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή γενική συνέλευση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον του εξαμήνου. Μαθηματικά το χρονικό περιθώριο των 8 εβδομάδων μαθημάτων έως την εξεταστική του Φεβρουαρίου έληξε την 1η Δεκεμβρίου. Με βάση το νόμο-πλαίσιο, μόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση, μετά πρόταση της Συγκλήτου του πανεπιστημίου, μπορεί να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός διδακτικών εβδομάδων.

Σήμερα θα συνεδριάσουν και οι εργαζόμενοι στο Πολυτεχνείο για να λάβουν αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους.

Από το υπουργείο Παιδείας αναμένουν και από την πλευρά του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη επίσημη δημόσια παρέμβαση και ανακοίνωση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για το άνοιγμα του πανεπιστημίου, όπως ορίζει ο νόμος.

Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Παιδείας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, ζητώντας του να πράξει τα δέοντα που ορίζει ο νόμος και να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου της 25ης Νοεμβρίου για επαναλειτουργία του ΕΚΠΑ.

Μέχρι στιγμής, ο κ. Πελεγρίνης δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια, ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν με νόημα ότι η δήλωση του Κων. Αβρανιτόπουλου ότι «ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του, όπως ο νόμος ορίζει, ώστε να μη θιγούν περαιτέρω το κύρος και οι λειτουργίες του Ιδρύματος» δεν επιδέχεται παρερμηνείας…

Πηγή: real.gr