Ο καφές δεν είναι απλά καφές στη Σουηδία. Είναι τρόπος ζωής. Η Σουηδία είναι η τρίτη σε κατανάλωση καφέ χώρα μετά την Φινλανδία και την Ολλανδία, και παρόλο που οι Σουηδοί πίνουν συνήθως καφέ το πρωί, έχουν και ένα διάλειμμα για καφέ, το λεγόμενο fika.

souidia2

Η λέξη fika είναι και ρήμα και ουσιαστικό και σημαίνει την ώρα της ημέρας που κάθεσαι και κάνεις διάλειμμα, απολαμβάνεις μία κούπα καφέ και τρως και ένα σνακ για να συνεχίσεις με ενέργεια την ημέρα σου.

Το fika είναι μία κοινωνική δραστηριότητα και παρόλο που μπορείς να απολαύσεις και μόνος σου τον καφέ σου, πιο συχνά τον πίνεις με παρέα. Στα γραφεία υπάρχουν ειδικοί χώροι που ονομάζονται “fika rooms” και εκεί θα δεις συνήθως εργαζόμενους να είναι συγκεντρωμένοι και να πίνουν έναν μεσημεριανό ή απογευματινό καφέ κάνοντας το διάλειμμά τους από τη δουλειά.

souidia1

Στα Σουηδικά καφέ μπορείς να βρεις σήμερα καφέδες όπως είναι ο καπουτσίνο και ο λάτε αλλά ο κλασικός καφές τους είναι ο μαύρος. Συνήθως συνδυάζουν τον καφέ τους με κάτι γλυκό, όπως ένα μικρό cookie ή και ένα μεγάλο κομμάτι κέικ.

Θέλεις να πιεις, λοιπόν, τον καφέ σου σαν Σουηδός; Πάρε έναν φίλο σου, βρείτε και μία νόστιμη λιχουδιά και κάντε ένα διάλειμμα από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Έτσι κι αλλιώς, το fika έχει να κάνει με το να απολαμβάνεις τη ζωή.