Τελευταία όλο και πιό συχνά “πέφτω” πάνω σε φωτογραφίες απο containers που μετατράπηκαν σε σπίτια και η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ ιδιαίτερα καί αξιοζήλευτα. Αποφάσισα, λοιπόν, να κάνω μια μικρή έρευνα πάνω σε αυτή τη δομική λύση για να έχω μια πίο ολοκληρωμένη άποψη. Παρακάτω θα σας γράψω περιληπτικά τα θετικά και τα αρνητικά μιας τέτοιας κατασκευής.

1

Θετικά:

1. Είναι οικονομικά (Το συνολικό κόστος είναι 30% – 50% μικρότερο από τις συμβατικές κατασκευές)

2. Έχουν ξεχωριστή αισθητική

3. Κατασκευάζονται γρήγορα

4. Είναι οικολογικά προς το περιβάλλον

5. Είναι αντισεισμικά

6. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής

7. Δεν απαιτούν συχνή συντήρηση

2

Αρνητικά:

1. Kακή θερμομονωτική συμπεριφορά. Ο χάλυβας -όπως όλα τα μέταλλα- είναι εξαιρετικά καλός αγωγός θερμότητας και επιπρόσθετα, ο θερμός αέρας στο εσωτερικό τους τείνει να υγροποιείται στην εσωτερική πλευρά των τοιχωμάτων τους, κάτι που απαιτεί την πολύ καλή θερμομόνωσή τους.

2. Αν και ο χάλυβας είναι εξαιρετικά διαδεδομένος ως δομικό υλικό, δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο, κάτι που ενδεχομένως να δημιουργήσει επιπλοκές και καθυστερήσεις στην έκδοση των απαραίτητων δομικών αδειών

3. Ειδική προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση που τα μεταχειρισμένα containers έχουν δεχτεί επεξεργασία με διαλυτικά εντομοκτόνα ή άλλες ουσίες που περιέχουν ακατάλληλες  για τον άνθρωπο χημικές ουσίες, αν υπάρχει ιστορικό διαρροής τέτοιων ουσιών κατά την μεταφορά τους ή αν έχουν υποστεί δομικές βλάβες από την χρήση. Το κέλυφος αλλά και ο σκελετός των  containers που πρόκειται να “ανακυκλωθούν” ως δομικά στοιχεία πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά και κάθε ίχνος επιφανειακής βαφής, ειδικά στο εσωτερικό τους, να απογυμνώνεται με αμμοβολή και να αντικαθίσταται από μη τοξικές βαφές.

3

4. Ενδεικτικά ένα μεταχειρισμένο container κοστίζει περίπου 1500€. Από έκει και πέρα όσο πιο “πλούσιο” θέλετε να το κάνετε τόσο πιο πολύ ανεβαίνει το κόστος.

Δείτε επίσης ένα υπέροχο αγροτόσπιτο στην επαρχία της Ιταλίας